Hírek, információk

Ismerje fel időben! - Tüdőrák

Miután a tüdőrákok túlnyomó többségét bizonyíthatóan a dohányzás okozza, hangsúlyozni kell, hogy lényegében e rákfajta előzhető meg a legbiztosabban. A legjobb nem elkezdeni dohányozni, s ha mégis így alakult volna, minél hamarabb le kell szokni róla.

További, invazív beavatkozások, vizsgálatok

További, invazív beavatkozások, vizsgálatok

A tüdőrák diagnózisához alkalmazott további, úgynevezett invazív vizsgálatok lehetőséget adnak arra, hogy bejutva a szervezetbe, közvetlenül az elváltozást vizsgálajuk. Ezekkel az eljárásokkal szövetmintát is nyerhetünk további laboratóriumi, pathológiai 
vizsgálatok céljábó. A legfontosabb
invazív vizsgálatok leírása alább található.

Bronchoscopia (hörgőtükrözés)

A vizsgálat során egy képfelismerésre és -továbbításra alkalmas üvegszál-optikás hajlékony csövet vezetnek le a légcsőn keresztül a hörgőkbe. A bronchoszkóppal látott képet egy képernyőre továbbítják, ahol az orvos közvetlenül vizsgálahatja az elváltozást. A bronchoszkóphoz rögzített, parányi ollószerű eszközzel, vagy hörgőkefével mintavétel is végezhető.

A vizsgálat előtt elvégzik a torok helyi érzéstelenítését, vagy a vizsgálatot altatásban végzik A vizsgálat gyakran kellemetlen, de nem fájdalmas.

Mediastinoscopia

Ezt a vizsgálatot altatásban végzik, és szükség van egy szívsebész szakorvos tapasztalatára. A nyak első részén kis vágást ejtenek, melyen keresztül egy csövet vezetnek be a gátorüregbe, ezzel az eljárással a tüdőt körülvevő terület (a gátorüreg, másnéven mediastinum) vizsgálható. Elsősorban a mellkasi nyirokcsomókat vizsgálják, és biopszia is végezhető kóros sejtek kimutatása céljából. A mediasztinoszkóp által közvetített képet videón rögzítik.

Sebészi eljárások

Számos egyéb beavatkozás létezik még, mellyel az orvos közvetlenül vizsgálhatja a belszervi elváltozásokat, a tüdőrák jeleit keresve, és biposziát is végezhet. Ezek:

  • Videó-vezérelt thoracoscopos műtét: Hasonló a mediastinoskopiához, azzal a különbséggel, hogy több kis vágást ejtenek a mellkason (és nem egy nagyobbat a nyakon), így az orvos megvizsgálhatja a tüdőket, illetve a mellkasfalat borító mellhártyát, valamint a mellüreget.
  • Thoracotomia: Altatással járó komoly sebészi eljárás. A mellkasfalat felnyitják, és a daganatot eltávolítják.