Hírek, információk

Ismerje fel időben! - Tüdőrák

Miután a tüdőrákok túlnyomó többségét bizonyíthatóan a dohányzás okozza, hangsúlyozni kell, hogy lényegében e rákfajta előzhető meg a legbiztosabban. A legjobb nem elkezdeni dohányozni, s ha mégis így alakult volna, minél hamarabb le kell szokni róla.

Rákpszichológia: nemcsak a test, a lélek is sajog

Rákpszichológia: nemcsak a test, a lélek is sajog
2009.07.24.

Nemcsak testi, hanem lelki fájdalom is létezik, ami legalább olyan gyötrő tud lenni mint a szervi tünetek, ráadásul nem elég egy pirula ahhoz, hogy a panaszok enyhüljenek. A rákbetegséggel való szembesülés, a terápia bizonytalansága, a mindennapok átalakulása, a családban és a munkahelyen betöltött szerep megváltozása, a jövőkép elhomályosulása mind olyan tényezők, amelyek szorongást, stresszt váltanak ki. Az állandósuló feszültség nagyon sok energiát emészt fel, elszigetelődéshez vezethet, s kimutathatóan fokozza a testi tünetek erősségét is. A lélek fájdalomcsillapításáról, a romboló stressz feletti uralomról a Rákgyógyítás magazinnak Rohánszky Magda onkopszichológus, a Magyar Pszichoonkológiai Társaság elnöke beszélt.

 

Rohánszky Magda onkopszichológus, több mint egy évtizede foglalkozik daganatos betegek pszichológiai kezelésével. A fővárosi Egyesített Szent István és Szent László Kórházban az onkológiai team tagjaként dolgozik. Tapasztalatai alapján született meg a "Tűzmadár program" a daganatos betegek és hozzátartozóik pszichoszociális segítésére. A Tűzmadár Alapítvány kuratóriumának elnöke. Alapító tagja és 2006 óta elnöke a Magyar Pszichoonkológiai Társaságnak.

A Magyar Klinikai Onkológiai Társaság 2008 novemberében szervezett országos betegnapján a korszerű gyógyszeres terápiák mellett nagy érdeklődés övezte a fájdalomcsillapítás pszichológiai tényezőit is boncolgató szekciót. Megszüntethető gyógyszer nélkül is a fájdalom?
- Természetesen a gyógyszereket nem lehet elhagyni, ám a hatékonyságot fokozza a kombinált kezelés: a pszichológiai segítség a szükséges fájdalomcsillapító-dózist csökkentheti, s ami ennél is fontosabb, alapjaiban változtathatja meg a betegek mindennapjait. Nagyon sok múlik ugyanis azon, miként éli meg valaki a betegséget és az azzal jelentkező fájdalmakat. A kétségbeesés, a betegség miatti pánikreakciók, a szorongás és elszigeteltség növeli a megélt szenvedés mértékét. A fájdalom pedig önmagát is tudja erősíteni: az elgyötörtségből, a kialvatlanságból adódó kimerültség tetézi a fizikai tüneteket, az izomfeszültséget, a vérnyomásproblémákat okozó stresszt. A negatív folyamatok összeadódnak, s még inkább a fájdalomra irányítják a beteg figyelmét. A pszichológia tárháza által kínált lehetőségek segítenek kitörni ebből az ördögi körből: a relaxációs módszerek valós, fizikai értelemben átélhető fájdalomcsillapító hatását sok betegünk visszaigazolta már.

A filmek által sugallt kép alapján a pszichológust sokan mind a mai napig úgy képzelik el mint  akinek egy díványon feküdve az ember hosszasan a gyerekkoráról mesél.
- A pszichoanalízis valóban máig létező és alkalmazott szakterület a pszichológián belül, ám a betegekkel folytatott kommunikáció másra épül. Megfogalmazója nyomán Rogers-féle személyközpontú terápiának hívjuk azt, amikor a pszichológus nem elemzi a betegét, nem az általa elmondottakat próbálja értelmezni, hanem empatikusan, feltétel nélküli pozitív elfogadással azt segíti elő, hogy a beteg megfogalmazza saját érzéseit. A páciens önmaga határozza meg nyugtalanító problémáit, a pszichológus segít, hogy azokra megoldást is találjon abban az új, kihívásokkal teli és emberpróbáló élethelyzetben, amelyben egyik napról a másikra, a felkészülés lehetősége nélkül találta magát.

Milyen problémákkal és kihívásokkal szembesül leggyakrabban a mindennapi gyakorlatban a betegek körében, akik önhöz fordulnak segítségért?
- Összefoglaló néven distressznek nevezzük azt a jelenségcsoportot, amellyel a daganatos betegek lelkiállapota a leggyakrabban leírható. A distressz a negatív érzelmek széles skáláját  foglalja magába a szomorúságtól, a félelemtől, a pánikon keresztül a depresszióig. A betegben és a hozzátartozókban egyaránt normális reakció, ha a rák megrázó diagnózisára distresszel reagálnak. A distressz intenzitása a betegséghez való alkalmazkodás kialakulásával azonban néhány héten belül csökkenhet. Ha a szorongás, a kilátástalanság állandósul, s a remény erősödése helyett a beteg lehangolt, elkeseredett lesz, csökken az életereje, keresni kell egy segítő szakembert, pszichológust, pszichiátert.

(Forrás: rakgyogyitas.hu)