Hírek, információk

Ismerje fel időben! - Tüdőrák

Miután a tüdőrákok túlnyomó többségét bizonyíthatóan a dohányzás okozza, hangsúlyozni kell, hogy lényegében e rákfajta előzhető meg a legbiztosabban. A legjobb nem elkezdeni dohányozni, s ha mégis így alakult volna, minél hamarabb le kell szokni róla.

Megelőzhető halál: első helyen a dohányzás

Megelőzhető halál: első helyen a dohányzás
2009.07.24.

A megelőzhető halálokok között első helyen a dohányzás áll. Minden évben több mint 5 millió embert veszítünk el a dohányzás hatásai miatt – többet, mint HIV/AIDS, malária és tuberkulózis következtében együttesen - figyelmeztet a Dohányzásellenes Világnap alkalmából az Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI).

 

A dohánytermék az egyetlen legálisan kapható árucikk, amely a gyártó előírása szerinti használat esetén öl. A dohányzók több mint fele a szenvedélyükkel összefüggő betegségekben hal meg. A passzív dohányzás mindenkit károsít, aki ki van téve a füst ártalmainak.

A dohánygyártó cégek évente több millió dollárt költenek arra, hogy az új fogyasztókat függővé tegyék és a dohányzók leszokását megakadályozzák. A dohányipar folyamatosan eltereli a figyelmet a dohánytermékek halálos hatásairól reklámokon és promóciós kampányokon keresztül, beleértve a gondosan kialakított csomagolást is - int óva a struccpolitikától és a probléma bagatellizálástól az Országos Egészségfejlesztési Intézet.

(Forrás: daganatoserek.hu)