Hírek, információk

Ismerje fel időben! - Tüdőrák

Miután a tüdőrákok túlnyomó többségét bizonyíthatóan a dohányzás okozza, hangsúlyozni kell, hogy lényegében e rákfajta előzhető meg a legbiztosabban. A legjobb nem elkezdeni dohányozni, s ha mégis így alakult volna, minél hamarabb le kell szokni róla.

Nem okoz tüdőrákot a krumplisütéskor keletkező akrilamid

Nem okoz tüdőrákot a krumplisütéskor keletkező akrilamid 
2009.07.10.

Az egyes ételek elkészítése során keletkező akrilamidot korábban már többféle daganattípus kialakulásával is összefüggésbe hozták, a tüdőrák kockázatát azonban nem növeli a vegyület - tette közzé az USA Nemzeti Rákkutató Intézetének folyóirata. Ez nem jelenti azt, hogy a vegyület ne lenne vélhetően rákkeltő, mindössze arról lehet szó, hogy a vegyület nem közvetlenül az örökítőanyagunkat károsítja - ezt szaknyelven genotoxicitásnak nevezik - hanem más módon, például a hormonrendszer befolyásolásán keresztül idézhet elő daganatképződést.

Egyes nagy keményítőtartalmú ételekben, például a chipsben és a hasábburgonyában az elkészítés során a magas hőmérséklet hatására akrilamid keletkezik. Az eddigi járványtani megfigyelések összefüggést mutattak ki az akrilamid-tartalmú ételek fogyasztása és a méhnyálkahártya-, a petefészek- és a veserák, valamint az ösztrogén-receptor-pozitív emlőrákok fokozott kialakulási kockázata között. A Maastricht Egyetem (Hollandia) kutatói Janneke G. F. Hogervorst vezetésével arra vállalkoztak, hogy 58 279 férfi és 62 573 nő adatainak felhasználásával felmérik, vajon az akrilamid-bevitel hatással van-e a tüdőrák kockázatára is. A szervezetbe bekerülő akrilamid mennyiségét olyan kérdőívek alapján becsülték meg, amelyek a különböző ételek fogyasztásának gyakoriságára irányuló kérdéseket tartalmaztak. Az adatokat egy nagyszabású, a táplálkozás és a rák kapcsolatát feltáró felmérésből merítették.

A felmérés kezdete óta eltelt 13 év alatt 1600 férfi és 295 női résztvevőben észleltek tüdőrákos megbetegedést. A résztvevőket az akrilamid-bevitel függvényében öt csoportra osztva a kutatók nem találtak különbséget a tüdőrák gyakoriságában a legtöbb és a legkevesebb akrilamid-tartalmú ételt fogyasztó férfiak között. Meglepő módon a nők esetében a legtöbb akrilamid-tartalmú ételt fogyasztók körében kifejezetten ritkább volt a tüdőrák, mint az akrilamid-bevitel szerinti legalsó csoportban. Valamennyi elemzés figyelembe vette az alanyok dohányzási szokásait is, így kiküszöbölték a dohányzásnak az eredményekre gyakorolt esetleges hatását - írja az EurekAlert hírportálja.

"Az akrilamid-bevitel férfiakban nem mutatott összefüggést a tüdőrákkal, nőkben pedig fordított korrelációt találtunk. Ebből arra következtethetünk, hogy az akrilamid nem közvetlenül a DNS károsításán keresztül játszik szerepet az emberi daganatok keletkezésében" - írják a szerzők. Feltételezésük szerint az akrilamid inkább a hormonháztartás egyensúlyát zavarhatja meg, ami magyarázatot adna arra a furcsaságra, miként csökkentheti nőkben a tüdőrák rizikóját, miközben a méhnyálkahártya és a petefészek rosszindulatú daganatainak kialakulását éppen hogy előmozdítja.

(Forrás: egeszseg.origo.hu