Hírek, információk

Ismerje fel időben! - Tüdőrák

Miután a tüdőrákok túlnyomó többségét bizonyíthatóan a dohányzás okozza, hangsúlyozni kell, hogy lényegében e rákfajta előzhető meg a legbiztosabban. A legjobb nem elkezdeni dohányozni, s ha mégis így alakult volna, minél hamarabb le kell szokni róla.

Trójai faló pusztíthatja el a rákos sejteket

Trójai faló pusztíthatja el a rákos sejteket
2009.07.03.

Készek a humán próbák megkezdésére ausztrál kutatók az általuk kifejlesztett rákterápiával, amelyben átalakított baktériumból előállított nanosejtekkel hatolnak be a rákos sejtbe, majd egy másik nanosejttel szállított kemoterápiás szerrel támadják meg a célpontot.

A kutatók szerint az új eljárás segítségével a rákbetegek akár külső páciensként is megkaphatják a kezelést, nem szükséges kórházban feküdniük a kemoterápia idején, elég hetente egy-két alkalommal rövid időre megjelenniük.

Himanshu Brahmbhatt, a módszert kidolgozó biotechnológiai cég munkatársa elmondta, hogy nem csak olcsóbb az új kezelés, de kevesebb szert is alkalmaz, és jóval kevesebb mellékhatással jár. A gyógyszerek közvetlenül a rákos sejteket támadják meg, és nem tesznek kárt a környező szövetek egészséges sejtjeiben, ami a hagyományos kemoterápia egyik legkomolyabb mellékhatása.

A kutatók már öt éve dolgoznak a rákellenes nanosejtek alkalmazásán. Brahmbhatt szerint a legutóbbi változat egérkísérletekben 100 százalékosan hatékonynak bizonyult olyan ráktípusokra is, amelyek a hagyományos kemoterápiával szemben ellenállók voltak.

Az új eljárásban a rákos sejtek elleni támadás első lépéseként áttörik a rezisztenciát, megakadályozzák a sejt ellenállását, eztán juttatják belsejébe a valódi daganatellenes szert. Mindezt több hullámban végzik, és a rákos sejtek minden újabb támadási hullámnak megadják magukat, így akár többféle szerrel is elboríthatják azokat.
A trójai faló típusú sejteken alapuló rákterápiát még az idén tesztelni kezdik három melbourne-i kórházban előrehaladott állapotú rákos pácienseken.

(Forrás: index.hu)