Hírek, információk

Ismerje fel időben! - Tüdőrák

Miután a tüdőrákok túlnyomó többségét bizonyíthatóan a dohányzás okozza, hangsúlyozni kell, hogy lényegében e rákfajta előzhető meg a legbiztosabban. A legjobb nem elkezdeni dohányozni, s ha mégis így alakult volna, minél hamarabb le kell szokni róla.

Teherszállító sofőrökben megnő a tüdőrák kockázata

Teherszállító sofőrökben megnő a tüdőrák kockázata
2009.07.03.

A fuvarozó vállalatok dolgozói - akik rendszeresen belélegzik a dízelüzemű járművek kipufogógázát az autópályákon, a városi utakon és a töltőállomásokon – nagyobb valószínűséggel betegszenek meg tüdőrákban, mint más dolgozók.

 

Azokban a sofőrökben a legnagyobb a rák kialakulásának az aránya, akik rövid távú szállításokat és kézbesítéseket végeznek, beleértve például a kikötői konténerek rakodását vagy a teherszállító vállalatok dolgozóit. Dokkmunkásokban szintén nagyobb a betegség kockázata.

A hosszabb távon fuvarozó sofőrökben valószínűleg azért kisebb a rizikó, mert valamelyest védettek a kipufogógázzal szemben, amikor becsukják az ablakokat, ellentétben a rövid távon dolgozókkal, akik gyakran lehúzva tartják az abalkaikat és így közvetlenül éri őket a kipufogógáz. A tanulmány kimutatta, hogy a friss - a levegőbe újonnan bekerült - részecskék nagyobb valószínűséggel okoznak mutációkat a DNS-ben.

A vizsgálat - amelyet a Kaliforniai Egyetem és a Harvard Egyetem kutatói 31135 munkáson végeztek - a teherfuvarozó iparágon belül nyolc különböző foglalkozást hasonlított össze, beleértve az adminisztratív munkakörben dolgozókat is. Ezek közül bizonyos kategóriákban magasabb tüdőrák előfordulást észleltek. A szerzők egy korábbi tanulmányban a teherfuvarozó iparág dolgozóit az átlagpopulációhoz hasonlították és akkor is nagyobb rákarányt találtak az iparban dolgozók között.

A kipufogógáz finom szemcséi behatolnak a tüdő szövetébe, felhalmozódnak a tüdőben és a nyirokcsomókban. Nagy koncentrációban légúti megbetegedéseket okoznak, rosszabbodhat az asztmás, szívbeteg és tüdőtágulásos betegek állapota. A kipufogógáz tartós belégzése krónikus obstruktív tüdőbetegséghez, valamint tüdőrákhoz vezethet.

(Forrás: tudobeteg.hu)