Hírek, információk

Ismerje fel időben! - Tüdőrák

Miután a tüdőrákok túlnyomó többségét bizonyíthatóan a dohányzás okozza, hangsúlyozni kell, hogy lényegében e rákfajta előzhető meg a legbiztosabban. A legjobb nem elkezdeni dohányozni, s ha mégis így alakult volna, minél hamarabb le kell szokni róla.

Tanácsok a daganatos beteg táplálásához

A daganatos beteg táplálása nagy odafigyelést igényel. A daganatos megbetegedésekben szenvedők 50%-a már a diagnózis felállításakor alultáplált, és az alkalmazott gyógykezelések étkezési nehézségekkel járhatnak. Egyénre szabott diétára és a kezelések mellékhatásainak enyhítésére van szükség.

Bővebben...

Étrendi tanácsok a kemoterápia idejére

  • A kezelések előtt mindig egyen valamit! Vigyen magával apró falatkákat (pl. felkockázott alma), innivalót!
  • Figyeljen a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre (különösen, ha hányt)! Ha nem tud inni, mokkáskanállal kortyoljon szénsavmentes vizet, szopogasson jégkockát! Inkább gyakran igyon, de egyszerre csak kis mennyiséget!

Bővebben...

Néma betegnek orvosa sem érti a szavát!

A kemoterápiás kezelés alatt a betegeket leginkább érintő kellemetlen mellékhatás a hányinger és a hányás. A hajhullással és a hasmenéssel együtt ezt szokták a legzavaróbbnak ítélni. Fontos, hogy Ön különbséget tudjon tenni a korai, a késői valamint a megelőlegezett hányás között és ezt jelezze orvosa felé, aki így a megfelelő gyógyszert tudja felírni fel Önnek.

Bővebben...