Hírek, információk

Ismerje fel időben! - Tüdőrák

Miután a tüdőrákok túlnyomó többségét bizonyíthatóan a dohányzás okozza, hangsúlyozni kell, hogy lényegében e rákfajta előzhető meg a legbiztosabban. A legjobb nem elkezdeni dohányozni, s ha mégis így alakult volna, minél hamarabb le kell szokni róla.

Néma betegnek orvosa sem érti a szavát!

A kemoterápiás kezelés alatt a betegeket leginkább érintő kellemetlen mellékhatás a hányinger és a hányás. A hajhullással és a hasmenéssel együtt ezt szokták a legzavaróbbnak ítélni. Fontos, hogy Ön különbséget tudjon tenni a korai, a késői valamint a megelőlegezett hányás között és ezt jelezze orvosa felé, aki így a megfelelő gyógyszert tudja felírni fel Önnek.

Nem mindenkinél jelentkeznek egyformán a mellékhatások, de bizonyos kemoterápiás gyógyszereknek a hányást, hányingert okozó mellékhatása kimondottan magas, 10 betegből 9-nél jelentkezik. Szintén fokozza a hányás valószínűségét, ha a kemoterápiát sugárkezeléssel kombinálják, ha Ön nő, fiatalabb 50 évnél, korábbi kemoterápiás kezelés alatt hányingerrel, hányással küzdött, kórelőzményében terhesség alatti rosszullét szerepel és nem fogyaszt alkoholt.

Mi a kemoterápia?

A kemoterápia testet és lelket megviselő kezelés, de elengedhetetlenül fontos a daganatos sejtek elpusztítása szempontjából. Olyan gyógyszeres terápia, amely főként a korlátlanul szaporodó tumorsejtekre hat, de mellékhatásként károsítja az egészséges, gyorsan osztódó sejteket (gyomor- és bélrendszer nyálkahártyája, csontvelő, hajhagymák, ivarsejtek stb.) is. A gyógyszertől függően kaphatja infúzióban és tablettában is.

Sokszor szembesül a beteg azzal az ellentmondásos helyzettel, hogy viszonylagos jó állapotában kell felvállalnia egy olyan terápiát, amely számos kellemetlen mellékhatással jár, rövid távon a közérzetét, életminőségét jelentősen rontja.

Ön mégse hagyja magát lebeszélni a kemoterápiáról, környezete bármivel is riogatja! Kezelőorvosa gondos mérlegelés után javasolta Önnek a leghatásosabb terápiát. Gondoljon arra, hogy az átmeneti rosszullétek (hányinger, hányás, hasmenés stb.) a korszerű támogató kezelésekkel ma már elviselhetővé tehetők! A hosszú távú cél − a daganatmentes állapot − csak így érhető el!

Ehhez természetesen fontos az Ön aktív közreműködése: bármilyen panasza van, azt jelezze rögtön a kezelőorvosának! Ha ezek otthon jelentkeznek, akkor írja fel pontosan, hogy mikor és mit érzett, így nem felejt el fontos részleteket a legközelebbi kezelésig. A kezelések mellékhatásainak csökkentése, a jó életminőség megőrzése döntő jelentőségű, hiszen az általános fizikai és lelkiállapot befolyásolja a terápiák hatékonyságát, akár az életkilátást is.