Hírek, információk

Ismerje fel időben! - Tüdőrák

Miután a tüdőrákok túlnyomó többségét bizonyíthatóan a dohányzás okozza, hangsúlyozni kell, hogy lényegében e rákfajta előzhető meg a legbiztosabban. A legjobb nem elkezdeni dohányozni, s ha mégis így alakult volna, minél hamarabb le kell szokni róla.

Tanácsok a daganatos beteg táplálásához

A daganatos beteg táplálása nagy odafigyelést igényel. A daganatos megbetegedésekben szenvedők 50%-a már a diagnózis felállításakor alultáplált, és az alkalmazott gyógykezelések étkezési nehézségekkel járhatnak. Egyénre szabott diétára és a kezelések mellékhatásainak enyhítésére van szükség.

 

A beteg gyógyítását jelentősen javíthatja a helyes, illetve ronthatja a nem megfelelően történő étkezés. A daganatos ember táplálása azonban azért is nagyobb odafigyelést igényel, mert vannak ételek (pl. a túlzottan fűszeres ételek), amelyekről a betegnek le kell mondani, sőt előfordulhat, hogy a betegség súlyossága miatt az érintett csak mesterségesen táplálható.

Ezen túlmenően figyelembe kell venni, hogy a sugárkezelés és kemoterápia mellékhatásaként a betegnél étvágytalanság, teltségérzet, hányinger, rágási, nyelési, légzési nehézségek, ízlésváltozás, szájszárazság, valamint bizonyos ételekkel szembeni undor is jelentkezhet.

Mivel a helytelen táplálkozás igen gyorsan a beteg ember alultápláltságához vezethet, az egyénre szabott diéta kiválasztása szakemberek, azaz dietetikus és orvos közös feladata. A kereskedelemben forgalmazott étel-kiegészítőkről, tápitalokról, energia-, illetve fehérje-kiegészítőkről minden esetben ki kell kérni véleményüket.

Forrás: www.daganatok.hu