Hírek, információk

Ismerje fel időben! - Tüdőrák

Miután a tüdőrákok túlnyomó többségét bizonyíthatóan a dohányzás okozza, hangsúlyozni kell, hogy lényegében e rákfajta előzhető meg a legbiztosabban. A legjobb nem elkezdeni dohányozni, s ha mégis így alakult volna, minél hamarabb le kell szokni róla.

 

Mégsem okoz tüdőrákot a passzív dohányzás?

Újabb kutatási eredmények

A Stanford Egyetem legújabb kutatása alátámasztja az egyre több tanulmányban megfogalmazott állítást, mely szerint maga a dohányzás összefügg ugyan a tüdőrákkal, a passzív dohányzás azonban nem.

A több mint 76 ezer nőt vizsgáló széles körű vizsgálat nem talált összefüggést a betegség és a másodlagos dohányfüst behatása között. Csak azokban lehet magasabb a tüdőrák kialakulásának kockázata, akik több mint 30 évig élnek közös háztartásban egy dohányossal.

"Az a tény, hogy a passzív dohányzás nincs közvetlen összefüggésben a tüdőrák kialakulásával, felveti annak szükségét, hogy a betegség más kockázati tényezőit azonosítsuk a nemdohányzókban" - nyilatkozta Ange Wang, aki az Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság chicagói konferenciáján hozta nyilvánosságra az eredményeket.

Az egyetem kutatócsoportja a Women"s Health Initiative megfigyeléses tanulmány adatainak elemzésével jutottak erre az ellentmondásos következtetésre. A 76 304 résztvevő esetében a passzív dohányzás expozícióját vizsgálták gyermekkorban, felnőttkori otthonukban és a munkahelyükön. A résztvevők közül 901 személyben alakult ki tüdőrák a 10,5 éves utánkövetési időszakban.

A Journal of the National Cancer Institute szaklapban publikált tanulmány szerint a tüdőrák valószínűsége tizenháromszor nagyobb a dohányosokban, és négyszer nagyobb a volt dohányosokban, mint azokban, akik soha nem dohányoztak. A kutatók azonban nem mutattak ki statisztikailag jelentős különbséget a tüdőrák kockázatát illetően a soha nem dohányzó nők és a passzív dohányzásnak kitett nők között.