Hírek, információk

Ismerje fel időben! - Tüdőrák

Miután a tüdőrákok túlnyomó többségét bizonyíthatóan a dohányzás okozza, hangsúlyozni kell, hogy lényegében e rákfajta előzhető meg a legbiztosabban. A legjobb nem elkezdeni dohányozni, s ha mégis így alakult volna, minél hamarabb le kell szokni róla.

 

Hatékony az időben kezdett terápia

Krónikus obstruktív tüdőbetegség esetén (COPD) a hörgőnyálkahártya gyulladása miatt a páciens gyakrabban köhög, valamint beszűkülnek a légutai, ami nehézlégzés kialakulásához vezet.

A frissen diagnosztizált COPD-s betegek közel fele már súlyos vagy nagyon súlyos állapotban kerül szakorvoshoz, amikor a tüdőkapacitásuknak legalább a fele visszafordíthatatlanul elveszett.

A COPD-nek két fő típusa van. A bronchitiszes típusú beteget a köhögése, a tüdőtágulattal (emfizéma) küzdő beteget pedig a kezdetben csak terhelésre jelentkező nehézlégzés érinti.

A COPD első jelei már a 20-as életévek során megjelenhetnek a légzésfunkciós vizsgálaton regisztrált hurokgörbén, ugyanakkor a panaszok gyakran csak jóval később, akár 20-30 év elteltével viszik orvoshoz a betegeket.

A dohányfüst kerülésével vagy a rövid ideig tartó dohányzásról való gyors leszokással a COPD általában megelőzhető. Szerencsés esetekben a kezdeti légzésfunkciós eltérések is visszafordíthatók, ha a páciens végleg lemond a dohányzásról, és megkapja a szükséges gyógyszeres kezelést.

Forrás: metropol.hu