Hírek, információk

Ismerje fel időben! - Tüdőrák

Miután a tüdőrákok túlnyomó többségét bizonyíthatóan a dohányzás okozza, hangsúlyozni kell, hogy lényegében e rákfajta előzhető meg a legbiztosabban. A legjobb nem elkezdeni dohányozni, s ha mégis így alakult volna, minél hamarabb le kell szokni róla.

 

A dohányzás mint egyértelmű rizikófaktor

Január közepén látott napvilágot az Innsbrucki Orvosi Egyetem kutatóinak 20 évet felölelő kutatása, amely szerint a tüdőrákos megbetegedések körülbelül 90 százaléka hozható összefüggésbe a dohányzással.

Magyarországon a dohányzás súlyos népegészségügyi probléma, a dohányzás következtében évente több mint 20 ezer ember hal meg, ennek több mint harmadát teszi ki a tüdőrák okozta halálozás.

A dohányzás visszaszorítása és a nemdohányzók védelme érdekében a kormányzat számos intézkedést foganatosított. 2012. január elseje óta tilos a közforgalmú zárt légterű helyeken, közösségi tereken a dohányzás. Az intézkedés bevezetését követő években a dohányosok népességen belüli arányában és a cigarettafogyasztásban jelentős csökkenés mutatkozott. Összességében elmondható, hogy 2013-ban a felnőtt lakosságon belül kevesebben dohányoztak és kevesebb dohányterméket fogyasztottak. A dohányzók aránya a felnőtt lakosság körében egy év alatt több mint 8%-kal csökkent és összességében több mint 4 milliárd szállal kevesebb cigaretta fogyott.

Az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézetben működő Dohányzás Leszokás Támogatási Módszertani Központ által 2013. február 1-jén elindított leszokási telefonos szolgáltatás („call center”) keretében a 06 80 44-20-44-as, ingyenesen hívható telefonszámon képzett pszichológusok és orvosok adnak információt, nyújtanak tanácsadást a dohányzással, leszokással kapcsolatban feltett kérdésekre, valamint telefonon keresztül történő kb. két hónapig tartó leszokási programot tartanak.