Hírek, információk

Ismerje fel időben! - Tüdőrák

Miután a tüdőrákok túlnyomó többségét bizonyíthatóan a dohányzás okozza, hangsúlyozni kell, hogy lényegében e rákfajta előzhető meg a legbiztosabban. A legjobb nem elkezdeni dohányozni, s ha mégis így alakult volna, minél hamarabb le kell szokni róla.

 

A tüdőrák okozta megbetegedés és halálozás nemzetközi és hazai helyzetképe

A WHO Nemzetközi Rákkutató Ügynökségének 2014-ben publikált átfogó rákkutatása szerint 2012-ben körülbelül évente 14 millió új rákos megbetegedést diagnosztizáltak, ebben a legnagyobb arányban a tüdőrák fordult elő, megközelítőleg évi 1,8 millió új eset, pedig a megbetegedések egy jelentős része megelőzhető lenne. Mindeközben Magyarország világelső a tüdőrák okozta halálozás szempontjából.

Korábban a fővárosban és vidéken is a férfiak esetében magasabb volt a halottak aránya, mint a nőknél, de az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet legfrissebb adatai szerint Budapesten a két nem közötti különbség minimálisra csökkent, a férfiak esetében enyhe csökkenés figyelhető meg, míg a hölgyek körében évről évre nő a tüdőt érintő daganatos megbetegedések száma. Ha a közeljövőben nem változnak a nemenkénti tüdőrákos halálozás körülményei, akkor a trendvonalak 2023-ban metszik egymást, 2024-tól magasabb lesz a nők körében a tüdőrák okozta halálozás, mint a férfiaknál. Ha a férfi idősor 2001. utáni határozottabb csökkenésének trendje alapján prognosztizáljuk a jövőt, akkor már 2020-ban meghaladja a fővárosi nők körében a halálozási arány a férfiakét. (1. ábra).

Ha összevetjük a 60 év alatti nők emlő-, méhnyak- és tüdőrák okozta országos halálozási adatait, még aggasztóbb a tüdőt érintő daganatos betegségekről kialakult kép (2. ábra), hiszen míg a tüdőrák egyértelmű és meredek emelkedést mutat, a többi daganattípus esetében stagnálás, csökkenés látható.