Hírek, információk

Ismerje fel időben! - Tüdőrák

Miután a tüdőrákok túlnyomó többségét bizonyíthatóan a dohányzás okozza, hangsúlyozni kell, hogy lényegében e rákfajta előzhető meg a legbiztosabban. A legjobb nem elkezdeni dohányozni, s ha mégis így alakult volna, minél hamarabb le kell szokni róla.

 

Van öt perced! A rák ellen

Az Országos Egészségfejlesztési Intézet Egészségkommunikációs Központja (OEFI-EKK) a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtal közösen „Van 5 perced! A rák ellen.” címmel videópályázatot hirdet középiskolás diákoknak, hogy ráirányítsa a figyelmet a rákos megbetegedések megelőzésére, az életmóddal összefüggő rizikófaktorokra. 9-13. osztályos gyerekek pályázhatnak maximum 4 fős csoportokban. Olyan legfeljebb 5 perces kisfilmeket kell készíteniük, amellyel szüleiket, a környezetükben élőket ösztönzik az egészségesebb életmódra. A pályázattal kapcsolatos részletes információk, a videók elkészítéséhez szükséges szakmai háttéranyagok az egeszseg.hu-n érhetők el.

        1. ábra: A tüdőrák halálozás nemek szerint Budapesten, 1995-2013

Ha az 1995. és 2013. közötti trendek változatlanok maradnak (piros és kék trendvonal), akkor 2024-től Budapesten több nő életét fogja követelni a tüdőrák, mint férfiét. Ha a férfiak 2001. és 2013. közötti, meredekebben csökkenő idősorára illesztjük a trendet (zöld vonal), akkor ezt a trendvonalat már 2020-ban eléri a nőké.

 

        2. ábra: 60 év alattiak rosszindulatú daganatok okozta halálozása Magyarországon