Hírek, információk

Ismerje fel időben! - Tüdőrák

Miután a tüdőrákok túlnyomó többségét bizonyíthatóan a dohányzás okozza, hangsúlyozni kell, hogy lényegében e rákfajta előzhető meg a legbiztosabban. A legjobb nem elkezdeni dohányozni, s ha mégis így alakult volna, minél hamarabb le kell szokni róla.

A tüdőrák kezelései

A tüdőrák diagnózisa és a daganat stádiumának ismeretében az orvos megválaszthatja a beteg számára legelőnyösebb kezelést. Több lehetőség létezik, melyekről a következő fejetekben számolunk be. Az adott beteg állapotától, a stádiumtól és a beteg általános egészségi állapotától függően ezek egyikét, néhányat
vagy valamennyit alkalmazzák.

A tüdőrák kezelésének célja:

Megkisebbíteni a daganatot (lehetőség szerint teljes egészében eltávolítani)
Enyhíteni a tüneteket
Javítani az életminőséget
Meghosszabbítani a beteg életét
A többi rákhoz hasonlóan a kezelés annál eredményesebb, minél korában fedezték fel a rákot. Fontos, hogy megbeszélje orvosával, daganatának prognózisa (várható kimenetelét).

Annak, aki nem olyan régen tudta meg, hogy tüdőrákja van, nehéz lehet elfogadni a hírt és mindemellett dönteni arról hogy melyik kezelést válassza. A kezelőorvos illetve az egészségügyi szakember ezt megbeszéli a beteggel, és kielégítően elmagyarázza, melyik kezelés/kezelések a legjobb a tüdőrák jelenlegi stádiumában és típusában.