Hírek, információk

Ismerje fel időben! - Tüdőrák

Miután a tüdőrákok túlnyomó többségét bizonyíthatóan a dohányzás okozza, hangsúlyozni kell, hogy lényegében e rákfajta előzhető meg a legbiztosabban. A legjobb nem elkezdeni dohányozni, s ha mégis így alakult volna, minél hamarabb le kell szokni róla.

A kezelés megválasztása

Annak, aki nem olyan régen tudta meg, hogy tüdőrákja van, nehéz lehet elfogadni a hírt és mindemellett dönteni arról, hogy melyik kezelést válassza. A kezelőorvos illetve az egészségügyi szakember ezt megbeszéli a beteggel, és kielégítően elmagyarázza, melyik kezelés/kezelések a legjobb a tüdőrák jelenlegi stádiumában és típusában.

Néhány szempont, amit figyelembe kell venni,
mielőtt a kezelésről döntünk:

  • Milyen típusú és stádiumú a rák?
  • Milyen a daganat várható kimenetele?
  • A kezelés előnyei és a mellékhatások mérlegelése
  • Segít-e a kezelés csökkenteni a fájdalmat és javítani az életminőséget?
  • Az adott kezelés célja a tumor méret csökkentése, a tünetek kezelése vagy a fájdalom csökkentése?

Hasznos lehet, ha nincs egyedül, amikor az orvos elmagyarázza a kezelési lehetőségeket vagy, ha jegyzetel a beszélgetés alatt. Ez segít abban, hogy világosan megértse az elmondottakat, mielőtt egy adott kezelés mellett döntene.

Kezelőorvosa részletesen beszél a kezelési lehetőségekről, így Ön elegendő mennyiségű információt kap ahhoz, hogy jól tájékozott legyen és megfelelő döntést tudjon hozni a kezelésével kapcsolatban.