Hírek, információk

Ismerje fel időben! - Tüdőrák

Miután a tüdőrákok túlnyomó többségét bizonyíthatóan a dohányzás okozza, hangsúlyozni kell, hogy lényegében e rákfajta előzhető meg a legbiztosabban. A legjobb nem elkezdeni dohányozni, s ha mégis így alakult volna, minél hamarabb le kell szokni róla.

Kemoterápia

A kemoterápia során gyógyszereket (úgynevezett citosztatikumokat) illetve más vegyi anyagokat alkalmaznak, hogy megállítsák a daganatsejtek növekedését és osztódását.A cél a lehető legtöbb ráksejt elpusztítása a legkevesebb kárt okozva a test egészséges sejtjeiben.

A kemoterápiás gyógyszert intravénás infúzió, 
vagy ritkábban tabletta formájában 
alkalmazzák. Számos kemoterápiás gyógyszer 
létezik a tüdőrákra és az orvos ezek kombinációját választja a kezelésre. A tüdőrákban alkalmazott kemoterápiás gyógyszerek: cisplatin, carboplatin, vinblastin, ifosfamid, mitomycin, etoposid, epirubicin, taxánok (paclitaxel, docetaxel), pemetrexed, vinorelbin, gemcitabine, camptothecanok. Ezekkel a gyógyszerekkel más rákokat is kezelnek.

A sugárkezeléstől eltérően a kemoterápiás gyógyszerek a test egészében fejtik ki hatásukat. Ennek a kezelésnek ezért az a jelentősége, hogy olyan sejteket is el képes pusztítani, melyek a kiindulási daganattól távol sodródtak a szervezetben és azokat így a műtét vagy a radioterápia nem ért el. Tüdőrák esetén a kemoterápiát esetenként a műtét előtt is alkalmazzák, hogy csökkentsék a daganat méretét, mielőtt műtétre kerül sor. Fájdalomcsillapításra is adják, így a beteg kényelmesebben élheti napi életét.

Klinikai onkológus szakorvos tervezi meg és hangolja össze a kemoterápiás kezeléseket. A kemoterápia adagja és a kezelés hossza betegenként eltérő, A kemoterápiát rendszerint „ciklusokban" adják, amikor is a gyógyszert egy vagy több napig alkalmazzák, majd az adagot hetenként vagy 3-4 hetenként megismétlik, több cikluson át. Attól függően, hogy a beteg hogy érzi magát több napig is kórházban maradhat minden ciklusban, de haza is mehet, ha közel lakik és elég jól érzi magát ahhoz, hogy otthon legyen.

 

Mellékhatások:

A kemoterápia mellékhatásai az alkalmazott gyógyszer-kombinációtól és a kemoterápiás kezelés hosszától függően eltérőek lehetnek. A kemoterápiás gyógyszerek többsége okoz mellékhatást, ezek közül a leggyakoribbak:

  • Émelygés vagy hányás
  • Hajhullás. A haj, szőrzet megritkulhat vagy teljesen kihullhat. Az esetek többségében a kezelés után visszanő, amikor a szervezet regenerálódott.
  • Fáradtság, amit gyakran vérszegénység (alacsony vörösvérsejtszám) okoz. Az émelyégés illetve a hányás is okozhat fáradtságérzetet, és fontos, hogy a beteg (ha lehet) sokat aludjon és tápláló ételeket egyen a kemoterápiás kezelés ideje alatt. Dietetikus segíthet olyan ételek kiválasztásában, melyek táplálóak és émelygéssel küzdő betegek számára is alkalmasak.
  • Fertőzések, különösen légúti, gyomorbélrendszeri és húgyúti fertőzések, melyek a kemoterápia fehérvérsejt csökkentő hatása következtében fordulnak elő. A fehérvérsejteknek a fertőzések leküzdésében van szerepük, és ha kevés van belőlük, a szervezet kevésbé képes legyőzni a fertőzést okozó baktériumokat és vírusokat.
  • Vérzés és véraláfutás is jelentkezhet, mivel a kemoterápia csökkenti a vérlemezkék számát, melyeknek a vérzés megakadályozásában és a véralvadás elősegítésében van szerepük.

Ezek a mellékhatások, bár gyakoriak és kellemetlenek, csak a kemoterápia ideje alatt és egy kis ideig azt követően fordulnak elő. A szervezet a beteg egészségi állapotától függően előbb vagy utóbb regenerálódik.