Hírek, információk

Ismerje fel időben! - Tüdőrák

Miután a tüdőrákok túlnyomó többségét bizonyíthatóan a dohányzás okozza, hangsúlyozni kell, hogy lényegében e rákfajta előzhető meg a legbiztosabban. A legjobb nem elkezdeni dohányozni, s ha mégis így alakult volna, minél hamarabb le kell szokni róla.

Műtét

A műtét a daganat eltávolítására szolgál a tüdőből. A legjobb esélyt adja a teljes gyógyulásra, ha a tüdőrákot korai stádiumban fedezték fel, amikor a daganat még kicsi és nem terjedt túl a tüdő állományán.

A tüdőrákos betegek többségén végeznek valamilyen műtétet:

  • Gyógyító műtét: a daganatot teles 
    egészében eltávolítják. A környező
    tüdőszöveteket, sőt a teljes tüdőt is 
    eltávolíthatják, hogy ne maradjanak rákos sejtek a szervezetben. 
  • A daganat méretét csökkentő műtét: a tumor egy részét (és nem a teljes tumort) metszik ki. A daganat túl nagy ahhoz, hogy el lehessen távolítani, vagy más fontos erekre, vagy szervekre terjedt rá.. A tumor méretének csökkentésével a fájdalom és a tünetek is rendszerint csökkennek.

Mellékhatások, szövődmények:

Műtét során történhetnek szövődmények, pl. vérveszteség, ami vérátömlesztést tesz szükségessé. A tumor vagy annak sebészi kimetszése következtében a tüdő vagy más szervek károsodhatnak, emiatt előfordul, hogy egyes szervek működése esetében funkcióvesztés áll be.

Az operációt követően jelentkezhet fájdalom, mely gyógyszerrel enyhíthető. A műtét helyén fertőzés is felléphet, mely antibiotikum-kezelést tesz szükségessé.