Hírek, információk

Ismerje fel időben! - Tüdőrák

Miután a tüdőrákok túlnyomó többségét bizonyíthatóan a dohányzás okozza, hangsúlyozni kell, hogy lényegében e rákfajta előzhető meg a legbiztosabban. A legjobb nem elkezdeni dohányozni, s ha mégis így alakult volna, minél hamarabb le kell szokni róla.

Radioterápia

A radioterápiát (sugárkezelést) számos ráktípus kezelésében alkalmazzák. A rákos sejtekre nagyenergiájú röntgensugarat irányítanak. A nagyenergiájú röntgensugár elpusztítja a rákos sejteket, illetve megakadályozza, hogy tovább növekedjenek.

Tüdőrák esetén a sugárterápiát különféle 
esetekben alkalmazzák:

 • Műtét helyett, ha a tumor túl nagy ahhoz, 
  hogy operálni lehessen, vagy ha a 
  beteg általános egészségi állapota 
  műtét biztonságos elvégzését nem teszi lehetővé.
 • A tumor méretének csökkentésére, a tünetek enyhítése érdekében (pl.: köhögés, légszomj).
 • Másodlagos tumorok (áttétek) sugárkezelése alkalmas a tünetek enyhítésére, pl. fájdalomcsökkentésre csontáttétek esetében.

A sugárkezelést radiológus szakorvos vagy radioterapeuta végzi. A besugarazni kívánt testrészről, szervterületről először 3 dimenziós felvételt készítenek, majd általában számítógépes besugárzástervezést követően történik meg a sugárkezelés, hogy az egészséges szervek sugárterhelése a lehető legminimálisabb legyen.

A sugárkezelés maga 10-15 percig tart miközben a beteg kényelmes helyzetben fekszik. A kezelés hossza változó, mivel a radioterápiás kezelések száma a tumor típusától és méretétől függ.

 

Mellékhatások:

A sugárkezelésnek vannak mellékhatásai. A mellékhatások típusa és súlyossága függ a kezelt testfelülettől, a beteg általános egészségi állapotától és a sugárkezelések számától.  A leggyakoribb mellékhatások az alábbiak:

 • Fáradtság
 • Bőrreakciók.: közepes mértékű leégésre emlékeztető bőrpír a megcélzott és a környező bőrfelületen.
 • Szőrveszteség a kezelt területen, pl. a mellkason, ha a tüdőt kezelik. Hajhullás akkor fordul elő, ha a sugárkezelés közvetlenül a fejre irányul.
 • Émelygés, mely hatásosan kezelhető gyógyszerekkel, illetve ha a beteg sokszor eszik keveset, a napi három főétkezés helyett.