Hírek, információk

Ismerje fel időben! - Tüdőrák

Miután a tüdőrákok túlnyomó többségét bizonyíthatóan a dohányzás okozza, hangsúlyozni kell, hogy lényegében e rákfajta előzhető meg a legbiztosabban. A legjobb nem elkezdeni dohányozni, s ha mégis így alakult volna, minél hamarabb le kell szokni róla.

Mi okozza a tüdőrákot?

Igen kevés azoknak a rosszindulatú daganatoknak a száma, melyek kialakulásának oka tisztázott. Általában elmondható, hogy a rákok keletkezéséért elsősorban a normális sejtműködésért felelős gének meghibásodása a felelős. Az eredmény: kórós sejtnövekedés illetve sejtosztódás. Kiderült, hogy számos ráktípus
esetén külső tényezők - pl. étkezés,
életmód, vegyi anyagok és a környezet -
okozzák a géneltéréseket, vagy másnéven
génmutációkat.

A tüdőszövet - feladatánál fogva - szoros kapcsolatban van a környező levegővel. Nem meglepő tehát, hogy a tüdő állományába tartósan és nagy mennyiségben bejutó káros vegyületek idővel kóros elváltozásokhoz, nemritkán tüdőrák kialakulásához vezetnek. A tüdőrák esetében sok olyan külső hatást (vagy rizikótényezőt) találtak, melyek szoros kapcsolatban állnak a tüdődaganat kifejlődésével. A rizikótényezők az alábbiak:

  • Dohányzás
  • Vegyi anyagok: megtalálhatók a cigarettában, pipadohányban és szivarban.
  • Passzív dohányzás: hosszútávon dohányfüstös környezetben való tartózkodás (otthon/munkahelyen).
  • Környezeti tényezők: légszennyeződés, pl. vegyi- és radioaktív anyagok kikerülése a levegőbe.

A tüdőrákosok kb. 90%-a dohányzott vagy jelenleg is dohányzik. Azonban nem lehet megjósolni, hogy egy aktív dohányosban kialakul-e, és ha igen, mikor alakul ki tüdőrák. A tüdőrák kialakulásának kockázata sokszorosa dohányosokban, szemben a nemdohányzókkal. A tüdőrák kockázata csökken a dohányzás abbahagyását követően, de még így is magasabb, mint azokban, akik soha nem dohányoztak.